• Camere Live link="camereLive"
 • Constanța, destinație de city break în extrasezon! Se poate, dar trebuie să se și VREA

  Piața Sfatului Brașov
  0 Shares

  Brașov, ora 13:47, trenul R-E3002. Viteza…Nici nu mai contează! Important este că noi înaintăm spre orașul de la malul mării, iar pe DN1 coloana de mașini se întinde pe kilometri. Ce îi îndeamnă pe români să se înhame la un drum infernal doar pentru a petrece 48 de ore la Brașov? Poate că dorința de a vizita un oraș care își schimbă fața.

  Un oraș viu, verde, din ce în ce mai curat și plin de turiști într-un weekend de octombrie, de zici că suntem în vârful sezonului de schi. 

  Strada cu nimic special și totuși magnet pentru turiști

  Am ajuns în Brașov la mijlocul zilei, când Piața Sfatului era mai ceva ca faleza din Costinești. Pun pariu că cei mai mulți dintre turiștii aflați în piață, o vizitau pentru a n-șpea oară.

  Nici noi nu facem excepție! Lore are un loc special de unde, în ultimii 15 ani, își cumpără un anumit desert. Și tocmai acesta este motivul pentru care, de 15 ani, vizităm frecvent Piața Sfatului. 

  www.funkytravel.ro
  www.funkytravel.ro

  Uitându-mă la mulțimea prin care încercam să mă strecor, mi-am dat seama că autoritățile de pe litoral, managerii din turism și cei care au afaceri în domeniul distracției trebuie să învețe puțin din ceea ce se petrece în orașul de sub Tâmpa. M-am tot gândit ce are în plus Brașovul și ce lipsește Constanței, dar nu cred că relieful și sezonul fac diferența. Brașovul a convins, probabil, prin curățenie, verdeață și stare de bine! Da, este foarte curat, spațiile verzi sunt îngrijite și parcă dispare agitația din zonele de șes. Brașovul a convins printr-un centru vechi la care mai are mult de lucrat, dar care s-a transformat într-o destinație în sine. 

  Așa cum Portul Tomis și faleza Cazinoului din Constanța sunt puncte distincte pe care turiștii trebuie să le bifeze în concediu, la fel este și Piața Sfatului. Nimic din zonă nu este excepțional! Obiectivele turistice pot fi bifate într-o singură vizită. Și totuși, zeci de mii de oameni se reîntorc aici, consumă și lăsă bani în Brașov. 

  Studenții pot fi aduși la mare și în extrasezon, la fel ca și cei care au nevoie de un “reset to factory settings”

  Trenul, care ne-a dus de la Constanța spre Brașov, s-a umplut până la refuz în Gara de Nord. Studenți români și străini, dornici de aventură, aveau planuri pentru un weekend pe Valea Prahovei. Chiar dacă poate nu era destinația finală de cazare, orașul de sub Tâmpa se afla pe lista obiectivelor de vizitat. 

  Piața Sfatului Brașov
  Piața Sfatului Brașov

  Și tocmai pentru că cererea de cazare în weekend a crescut extrem de mult în ultimii ani, tarifele sunt mai mari decât cele din Mamaia în iulie și august. Iar prețurile de la terase – poate ar fi trebuit să lansez o poză virală cu nota pentru trei supe creme și patru limonade (170 lei) – sunt cu mult peste cele de pe litoral. 

  Nu vreau să mă dau deștept și nici expert în turism, dar cred că pe litoral ne lipsește, în primul rând, dorința de a VREA

  Gară și Autostradă legată de București, avem! Chiar dacă bătrâna noastră gară, plină de gunoaie pe peronul 1, mai are nevoie de o mătură și un mop. 

  Hoteluri deschise în Constanța și Mamaia, avem! Chiar  și cu SPA, cu vedere spre mare, în centrul orașului, de câte stele își doresc clienții. 

  Restaurante, cherhanale, experiențe culinare, avem! La capitolul acesta suntem mult peste Brașov. 

  Cluburi, distracție de zi și de noapte, avem! Și la acest capitol suntem peste orașul de sub Tâmpa. 

  Cunosc mulți oameni implicați în turism. Unii dintre ei m-au și criticat atunci când am scris că litoralul este și destinație de extrasezon: Adrian, plaja și marea sunt asociate cu vara”.  Nu contest că așa este pentru cei mai mulți. Dar, oare, ați încercat să-i aduceți pe ceilalți la mare în extrasezon? 

  Să vă dau un pont: în trenul care ne-a dus la Brașov, lângă noi a fost un cuplu din Predeal. Cei doi aveau în jur de 40 de ani și veneau din prima lor vacanță de la mare,  petrecută în extrasezon. Știți ce i-au spus controlorului când i-a întrebat cum a fost: “A bătut tare vântul, dar marea este spectaculoasă. Ne-am odihnit, am fost la spa, am mâncat pește în fiecare zi. Ne-am reîncărcat bateriile”. 

  Adrian Gorpin

  Lucrez de mai bine de 20 de ani în media. Am început la TV Neptun, iar de 15 ani lucrez la Pro Tv. În fiecare an, încerc să văd ce lucruri bune s-au făcut pe litoral, ce trebuie îndreptat şi dacă există modele pe care le putem urma. Funkytravel.ro este o „coală” digitală în care vei descoperi analize despre turism, interviuri cu oameni care lucrează în acestă industrie, ponturi de cazare, dar şi câteva dintre aventurile pe care le-am trăit

  Vrei să rămâi la curent cu ultimele noutăți de pe litoral?
  Abonează-te la newsletter!

  Află cele mai recente vești, informații, tips-uri, știri de actualitate și noutăți de la malul mării. Cele mai bune ponturi de cazare, coduri de reducere pentru vacanțe și informații verificate despre turism.  Schi Austria

  Abonează-te la Newsletter!

   

  Află cele mai bune ponturi de cazare, coduri de reducere pentru vacanțe și informații verificate despre turism.

  Felicitări, te-ai abonat cu succes! Vei primi curând informații de la echipa Funky Travel!