• Camere Live link="camereLive"
 • Egipt nu înseamnă doar all inclusive și piramide

  Egipt
  0 Shares

  17 aprilie, ora 04.30! După mai bine de un an am făcut, din nou, check in la Aeroportul Otopeni de această dată cu destinația Egipt. Țara piramidelor a devenit atracția pricipală a turiștilor români imediat după redeschiderea granițelor. Printre sutele de români care așteptau să fie mângâiați de cele peste 30 de grade Celsius, un grup de 45 de tineri ieșea în evidență datorită bagajelor asemănătoare unor mumii. Este pentru prima dată când mergem în vacanță cu un grup atât de numeros și tot o premieră este și escapada activă despre care vei citi în rândurile de mai jos.

  Pregătește bani pentru bacșiș, te vor scuti de multe neplăceri

  Destinația aleasă a fost El Gouna și nu Hurghada cum ai bănui dacă ai ajuns să citești până aici. Pachetul de călătorie a costat 750 de euro/persoană pentru cazare/bilete de avion/transferuri. El Gouna este o stațiune privată situată pe malul Mării Roșii, preferată de amatorii de sporturi pe apă:  kite, wake, snorkeling. Cu alte cuvinte, nu vei întâlni același tipar de turist ca într-o zonă destinată turiștilor iubitori de all inclusive, iar pe plajă s-ar putea să legi prietenii cu tineri din Germania, Olanda, Spania sau Franța.

  Movenpick, unul dintre resorturile din El Gouna

  Să ajungem la povestea cu bacșisul! De cum aterizezi în Egipt vei simți cum localnicii trag pur și simplu de tine pentru a primi un euro sau un dolar în schimbul serviciului pe care sunt dispuși să-l facă. Nu sunt agresivi, ci doar extrem de insitenți! Fie că te trezești cu bagajele preluate forțat pe un cărucior, fie că pur și simplu vor să-ți ducă geanta până la autobuzul cu care faci transferul spre hotel, egiptenii îți dau de înțeles că bacșișul este cheia rezolvării oricărei dorințe. Și recunosc că cei 10 euro lăsați în pașaport, atunci când am făcut check in-ul la hotel, i-au luminat fața recepționerului, iar camera noastră dublă s-a transformat în triplă cu balcon spațios și vedere la palmieri.

  Sărăcie cu sclipici, escapadă privată la Valea Regilor și țeapa cu barca pe Nil

  Primele două zile, El Gouna a fost privată de vântul pe care îl așteptam pentru kite și atunci am căutat alternative. Ai la dispoziție o sumedenie de activități, toate în aer liber, pentru a-ți petrece multe ore în natură. Noi am ales o escapadă cu ATV-urile în deșert, dar și o călătorie de multe ore pentru a vizita Valea Regilor. 50 de euro a costat experiența printre munții de piatră amestecați cu praf, iar ultimele 30 de minute petrecute pe timpul nopții în mijlocul pustietății îți ridică nivelul de adrenalină. Îți recomand să fii îmbrăcat/ă cu hainele de care vei uita toată vacanța, asta dacă nu vrei să le trimiți la spălat la hotel.

  Să ajungem și la excursia la Valea Regilor. Dacă te-ai dus să dormi în această vacanță atunci mai bine rămăi la hotel! Trezirea se dă la ora 04.00 pentru că distanța parcursă până la monumente se “topește” în vreo 4-5 ore de călătorie. Alături de doi prieteni, am ales varianta de transport privat ( autobuz de 8 persoane, pentru 4) ținând cont că virusul SARS COV2 încă așteaptă mișelește să te infecteze. 110 euro a fost escapada privată, dar pentru grupuri de peste 15 persoane tariful acestei excursii coboară la 65. Am avut parte de un ghid extrem de simpatic, absolvent de arheologie, care se chinuia să învețe limba română. “Voi ați venit cu miile aici și noi avem doar șase ghizi care știu și limba română”.

  O parte a călătoriei prin Valea Regilor te duce, bineînțeles, spre magazinele cu care ghidul are înțelegeri. Pe noi ne-a dus la o fabrică de parfumuri, dar mirosurile de braduț de mașină nu ne-au convins. Și tot inclus în tarif ai și un prânz! Acum fie am ajuns noi prea devreme, fie prea târziu, la restaurantul unde am fost conduși cel mai atractiv preparat a fost …vederea din grădina situată pe malul Nilului. Și tot de aici ești anunțat că pleci într-o mică excursie pe Nil. Este de fapt o traversare cu o barcă, iar singurii crocodili pe care îi poți vedea sunt cei pe care îi cauți tu pe google.com Și dacă tot am ajuns la internet și telefonie ! Am folosit o cartelă locală Orange luată din Aeroportul Hurghada. 14 euro pentru 28 de giga de net! Au fost de ajuns pentru instagram, facebook, whatsapp și alte aplicații. Whatsapp audio nu funcționează, dar poți folosi fără probleme facebook audio să suni, chiar și video.

  Condiții perfecte pentru cei care vor să învețe kite

  Vacanța noastră a fost organizată de WEGO Adventures, un grup de tineri din Constanța, București și Brașov , instructori de kite care m-au ajutat să descopăr acest sport. Vara îi găsești la WEGO Kite Spot pe plaja Zoom Beach, iar în sezonul rece prin cele mai calde țări din lume sau la Poiana Brașov dacă sunt granițele închise din cauza pandemiei de coronavirus. Dacă vrei să controlezi și tu pânza frumos colorată prinsă de tine cu ațe lungi de zeci de metri, atunci pune deoparte 600 de lei pentru discovery. Dacă simți că poți deveni rider, ar fi păcat să nu duci cursul până la capăt.

  Ei au ales ca destinație El Gouna pentru că sunt condițiile aproape perfecte pentru a învăța acest sport. Apa are un metru adâncime, vântul bate destul de des, iar instructorii pot sta lângă tine pentru a te ajuta să aluneci pe placă ajutat de puterea zmeului.

  Și tot ei au avut ideea genială de a organiza o excursie pe o insulă nelocuită din mijlocul Mării Roșii. Paradisul începătorilor, avansaților, dar și a celor care au venit să admire culoarea ireală a mării. Nu-ți face griji de mâncare sau apă! Ajungi la insulă cu iahturi, iar echipajul îți va asigura răcoritoarele, chiar și bere, plus micul dejun și prânzul. Experiența a costat 55 de euro de persoană.

  În loc încheiere aș vrea să-i las un mesaj unui coleg de serviciu care mi-a spus așa “o să fie nasol în Egipt”. Nici vorbă! Depinde unde mergi, cu cine mergi, ce vrei să faci și ce tip de turist ești! Nouă ne-a plăcut și deja planificăm vacanța următoare pentru kite, tot în Egipt.

  Adrian Gorpin

  Lucrez de mai bine de 20 de ani în media. Am început la TV Neptun, iar de 15 ani lucrez la Pro Tv. În fiecare an, încerc să văd ce lucruri bune s-au făcut pe litoral, ce trebuie îndreptat şi dacă există modele pe care le putem urma. Funkytravel.ro este o „coală” digitală în care vei descoperi analize despre turism, interviuri cu oameni care lucrează în acestă industrie, ponturi de cazare, dar şi câteva dintre aventurile pe care le-am trăit

  Vrei să rămâi la curent cu ultimele noutăți de pe litoral?
  Abonează-te la newsletter!

  Află cele mai recente vești, informații, tips-uri, știri de actualitate și noutăți de la malul mării. Cele mai bune ponturi de cazare, coduri de reducere pentru vacanțe și informații verificate despre turism.  Schi Austria

  Abonează-te la Newsletter!

   

  Află cele mai bune ponturi de cazare, coduri de reducere pentru vacanțe și informații verificate despre turism.

  Felicitări, te-ai abonat cu succes! Vei primi curând informații de la echipa Funky Travel!