• Camere Live link="camereLive"
 • Mesaje din Vama Veche: „Am decis ca în acest weekend să ținem locația închisă” și ” Fără îmbrățișări gratuite”

  0 Shares

  Primul mesaj aparține administratorului terasei în fața căreia sute de turiști au dansat și au cântat fără a se respecta vreo normă de distanțare socială. Este același om care a fost amendat de autorități cu 2000 de lei pentru că a facilitat organizarea mitingului dansant de la finalul săptămânii trecute. La fel de adevărat este că nici măcar un turist nu a fost sancționat de polițiști pentru că nu a respectat măsurile de protecție sanitară. Poate că totul ar fi rămas doar în amintirea celor care au participat la distracție, dacă aceste imagini nu ar fi „scăpat” pe rețelele de socializare.

  De câteva săptâmâni, Vama Veche este în atenția tuturor, dar parcă toată lumea s-a făcut că nu vede ceea ce se petrece în stațiunea libertății. Hora de la Mamaia a dus la decapitarea Inspectoratului Județean de Poliție Constanța, dar imaginile din Vama Veche nu au deranjat pe nimeni. Și nu vorbesc aici doar de autorități! Mii de turiști au continuat să ignore orice avertisment al medicilor, cei de la terase le-au cântat în strună și abia când imaginile din Vamă au devenit virale pe internet a fost dată și prima amendă.

  Zilele au trecut, iar zvonurile privind închiderea litoralului erau din ce în ce mai dese, deși au fost spulberate de ministrul Sănătății, Nelu Tătaru. Mai sunt doar câteva ore, iar mii de tineri se vor îndrepta din nou spre Vama Veche, acel loc unde pelerinajul pe la toate barurile de pe plajă a devenit o modă. Acel loc unde normele sanitare parcă s-au oprit la intrarea-n sat. Veți spune că de vină sunt cei care au afaceri în Vamă pentru că permit astfel de aglomerări și poate că unii chiar pot fi considerați vinovați. Ce facem însă cu ceilalți? Cei care au mici afaceri pe care nu știu cum să le protejeze mai bine de valul de turiști, unii dintre ei parcă veniți special pentru a nu respecta legea și normele sanitare? Tind să cred că fiecare se gândește doar la ziua lui de distracție și, dacă se va ajunge la măsuri de închidere, se va lăuda că el a apucat Vama deschisă. Sper să nu se ajungă aici!

  Campanie de conștientizare și o decizie radicală

  O reacție a avut autoritatea locală care administrează Vama Veche. Într-o declarație pentru ct100.ro, primarul Daniel Gheorghe Georgescu anunța lansarea unei campanii pentru protejarea turiștilor și a localnicilor din stațiune. „VAMA VECHE și 2 MAI formează cea mai frumoasă comunitate de pe litoralul românesc! Este important să respectăm, cu toții, regulile și împreună – autorități, agenți economici și chiar turiști – să ne asigurăm că aceste două localități nu se transformă în focare ! Din întelepciunea populară știm că – „paza bună trece primejdia rea”. Fiecare dintre noi poate să contribuie la protejarea acestor destinații de vacanță și menținerea acestora drept locații „SAFE”. Cu toții ne dorim să ne reîntoarcem la normalitate și să reușim să ne deconectăm în vacanță, dar, trăim o situație atipică, iar mesajul verii 2020 pentru Vama Veche și 2 Mai este: NO MORE FREE HUGS”. Primăria a distribuit tuturor agenților economici afișe și fly-ere prin care sunt reamintite regulile de igienă. De asemenea, au fost organizate întâlniri cu agenții economici care își desfășoară activitatea în Comuna Limanu și reprezentanți ai DSP Constanta și Inspectoratul Județean de Poliție. În paralel, pe rețelele de socializare au fost publicate regulile impuse de autorități pentru a limita extinderea virusului.

  Și tot astăzi, managerul amendat pentru mitingul dansant de săptămâna trecută a anunțat o decizie extremă. „Ținând cont de evoluția cazurilor noi de infectări și asocierea evoluției cu Vama Veche și locația Vis-a-Vis, am decis ca acest weekend să ținem locația închisă. Vama Veche este foarte aglomerată în weekend și suntem convinși ca nici un club nu poate asigura distanțarea socială ,mai ales locația noastră care este lângă strada principală, unde traficul este intens și imposibil de controlat. Mulțumim publicului și clienților noștri care au apreciat pozitiv și într-un număr copleșitor de mare munca noastră, atmosfera și evenimentele pe care încercăm sa le oferim.Dorim însă, siguranță și sănătate tuturor turiștilor ce ajung pe litoral și nu dorim sub nici o formă să încurajam răspândirea virusului. Subliniem faptul că este strict decizia noastră și sperăm ca aceasta, să fie un semnal către responsabilitate socială și pentru restul litoralului și ca acesta sa fie perceput corect!”, a anunțat Ninel Dănilă pe facebook.

  Decizie unică pe litoral

  În timp ce scriam acest articol, autoritățile locale din Limanu au anunțat o nouă decizie care se aplică chiar din acest sfârșit de săptămână. Pentru a diminua riscul  extinderii  virusului SARS- COV 19, începând din acest week-end, beach-barurile din Vama Veche cu program non-stop  vor limita nivelul decibelilor la un registru mediu și vor  asigura  doar muzică ambientală . Este o decizie unică a agenților economici care activează în zonă.  “Vrem ca Vama Veche să dea un exemplu.  Ideea ne aparține și a venit pe fondul unei capacități restrânse de a gestiona cu forțe proprii volumul mare de vizitatori din timpul week-end-ului. Știm că de vineri seara și până duminică-  Vama Veche este o destinație extrem de tranzitată. Acest fapt a creat tuturor mari dificultăți în respectarea recomandărilor legate de distanțarea socială. Locațiile vor fi deschise, însă propunem turiștilor un alt mod de a se destinde. Nu ne dorim să schimbăm Vama Veche și nici să fim acuzați că îngrădim opțiunile oamenilor de a-și petrece timpul liber. Dar, trăim o amenințare reală, iar agenții economici au înteles și au fost extrem de receptivi.  Este un exercițiu de responsabilitate civică, de solidaritate. Scopul tuturor este acela de a menține Vama Veche drept destinație sigură pentru sezonul estival 2020. Astfel, în serile de vineri și sâmbătă, volumul muzicii va fi coborât, iar muzica va fi specifică unei atmosfere mai boeme”, a declarat Daniel Gheorghe Georgescu, primarul comunei Limanu.

  Adrian Gorpin

  Lucrez de mai bine de 20 de ani în media. Am început la TV Neptun, iar de 15 ani lucrez la Pro Tv. În fiecare an, încerc să văd ce lucruri bune s-au făcut pe litoral, ce trebuie îndreptat şi dacă există modele pe care le putem urma. Funkytravel.ro este o „coală” digitală în care vei descoperi analize despre turism, interviuri cu oameni care lucrează în acestă industrie, ponturi de cazare, dar şi câteva dintre aventurile pe care le-am trăit

  Vrei să rămâi la curent cu ultimele noutăți de pe litoral?
  Abonează-te la newsletter!

  Află cele mai recente vești, informații, tips-uri, știri de actualitate și noutăți de la malul mării. Cele mai bune ponturi de cazare, coduri de reducere pentru vacanțe și informații verificate despre turism.  Schi Austria

  Abonează-te la Newsletter!

   

  Află cele mai bune ponturi de cazare, coduri de reducere pentru vacanțe și informații verificate despre turism.

  Felicitări, te-ai abonat cu succes! Vei primi curând informații de la echipa Funky Travel!