• Camere Live link="camereLive"
 • TOP 5 preparate comandate de turiști la cherhanale și restaurante

  Ospătarii recunosc că, de cele mai multe ori, clienții îî roagă să le recomande o porție bună de pește, dar dacă se poate fără prea multe oase
  0 Shares

  Dacă tot am intrat oficial în primăvară, iar soarele nu mai este chiar așa de zgărcit și încălzește tot litoralul, românii au reînceput pelerinajul de o zi sau două în stațiunile noastre. Constanta, Mamaia, Eforie și Vama Veche sunt destinații de city break pentru iubitorii de mare și pentru cei care simt că preparatele de pește au alt gust dacă sunt mâncate în Piața Ovidiu, la o terasă în Portul Tomis sau la cherhanalele din Eforie. I-am întrebat pe managerii celor mai cunoscute localuri de pe litoral ce mânăncă turiștii români atunci când ajung la mare și iată ce am descoperit.

  "Peștele fără prea multe oase" în top la cherhanale

  Subtitlul nu este ales la întâmplare! Ospătarii recunosc că, de cele mai multe ori, clienții îî roagă să le recomande o porție bună de pește, dar dacă se poate fără prea multe oase. Să vă dau un pont : peștele prins in Marea Neagră nici nu prea are multe oase, poate mai pretențios este guvidele. Iar dacă vreți să încercați o scrumbie de Marea Neagră atunci trebuie să știți că modul de gătire a acestui preparat topește practic toate oasele.

  palamida pe plita
  Palamidă pe plită

  Iată topul preparatelor comandate de turiști la vestita Pescărie a lui Matei și prețurile acestora :

  1. Ciorba de pește (specii din Marea Neagră ,dar ș capturi din Balta Bugeac) 500 gr – 19 lei
  2. Storceag 450 gr -36 lei
  3. Peștele fără oase sau cu cele mai puține oase 🙂

  Palamidă – 39 lei /200 gr
  Somn – 34 lei /250 gr
  Lufar – 40 lei/250 gr
  Calcan – 85 lei /250 gr

  4. Scrumbie 34 lei /250 gr ( cei care am crescut la Marea Neagră o preferăm)
  5. Aperitive

  Pește afumat și Marinat – 20-25 lei /100 -150 gr
  Icre de Știucă -natur 60 lei /60 gr
  Midii pane- 28 lei /200 gr
  Chifteluțe din pește (în general ,gătite din Somn, Crap și Fitofag ) – 25 lei /200 gr

  Ciorbă de pește
  Ciorbă de pește

  Tonul de 50 de kg a devenit atracție turistică

  Să mergem spre zona veche a orașului Constanța, în centrul istoric. Lucrurile au început să se schimbe în bine aici! Mai multe clădiri istorice au fost renovate sau sunt în curs de revovare, iar cele finalizate găzduiesc localuri care până acum parcă nu-și găseau locul la malul mării. De exemplu, în weekend, managerii braseriei Manara au atras atenția tututor turiștilor și localnicilor în momentul în care au prezentat un ton de 50 de kg.

  Ton de 50 de kg
  Ton de 50 de kg


  Tonul pleacă proaspăt din Grecia și ajunge în maximum 30 de ore pe litoralul românesc. Aici se transformă în sushii, tartar sau, la cererea clienților, poate fi pregătit și la grătar. Iar managerul braseriei recunoaște că vânzările preparatelor de pește cresc semnificativ în weekend când sunt mulți turiști.

  Iată topul preparatelor comandate de turiști la Manara Brasserie și prețurile acestora :


  1. Tartar de ton cu ceapă verde – 48 lei
  2. Sushii spicy tuna – 42 lei
  3. Hamburgher de somon cu avocado – 38 lei
  4. File de ton la grătar cu brocoli – 65 lei
  5. File de lup La plancha cu piure – 59 lei

  Creveți și midii la tigaie gătite de bucătari originari din Grecia

  Am ajuns și în Portul Tomis, unde mai toate terasele au specific pescăresc. La unele veți găsi piept de pui sau ceafă de porc în meniu, dar acestea poartă și mențiunea „preparate care nu ne reprezintă” 🙂 De exemplu, la terasa Ammos, managerii au adus un buctar originar din Grecia pentru a da savoare preparatelor. Meniul este oricum cu mari influențe grecești deși veți găsi și preparate cu pește de Marea Neagră.

  Portul Tomis
  Portul Tomis


  Iată top cinci preparate comandate de turiștii români care vor să-și aducă aminte de vacanțele din Grecia

  1. Calamar prăjit – 36 de lei
  2. Calamar umplut cu brânză feta, ardei gras și rosii- 33 lei
  3. Spaghete cu creveți – 44 lei
  4. Midii în sos de vin – 32 lei
  5. Creveți la grătar – 42 lei

  Un român mănăncă 6,3 kilograme de pește pe an, de trei ori mai puțin decît spaniolii

  Eurostat face anual o statistică privind consumul de pește în fiecare țară a Uniunii Europene. România este pe un trend crescător, dar încă mai avem de recuperat atunci când vorbim de consumul de pește. Dacă în urmă cu 9 ani mâncam, în medie, 3 kilograme şi jumătate anual, acum am ajuns la 6,3 kilograme. De exemplu, un spaniol mănâncă de trei ori mai mult peşte. Iar când vine vorba despre locul din care provine peștele pe care îl măncăm, vă spun că, în 2005, importam pește şi fructe de mare în valoare de 57 de milioane de euro, în 2010, valoarea a crescut la 139 de milioane de euro. Iar în 2016 importul s-a triplat, faţă de acum 13 ani. Am ajuns să cumpărarăm pește şi fructe de mare în valoare de 174 de milioane de euro.

  Adrian Gorpin

  Lucrez de mai bine de 20 de ani în media. Am început la TV Neptun, iar de 15 ani lucrez la Pro Tv. În fiecare an, încerc să văd ce lucruri bune s-au făcut pe litoral, ce trebuie îndreptat şi dacă există modele pe care le putem urma. Funkytravel.ro este o „coală” digitală în care vei descoperi analize despre turism, interviuri cu oameni care lucrează în acestă industrie, ponturi de cazare, dar şi câteva dintre aventurile pe care le-am trăit

  Vrei să rămâi la curent cu ultimele noutăți de pe litoral?
  Abonează-te la newsletter!

  Află cele mai recente vești, informații, tips-uri, știri de actualitate și noutăți de la malul mării. Cele mai bune ponturi de cazare, coduri de reducere pentru vacanțe și informații verificate despre turism.  Schi Austria

  Abonează-te la Newsletter!

   

  Află cele mai bune ponturi de cazare, coduri de reducere pentru vacanțe și informații verificate despre turism.

  Felicitări, te-ai abonat cu succes! Vei primi curând informații de la echipa Funky Travel!