• Camere Live link="camereLive"
  • Experiențe unice la Jurilovca

    Experiențe unice la Jurilovca Delta Dunarii turism pescuit oferte cazare pescari lac mancare unicat jurilovca traditii traditional
    0 Shares

    Jurilovca, localitate situată pe malul lacului Razelm, freamătă în aceste zile de iarnă. Pescarii formează adevarate brigăzi și înfruntă umezeala și gerul pentru a aduce la suprafață gustosul caras sau crap. Mai rar ai ocazia să vezi oameni care caută bancurile de pești doar cu o vâslă.

    sursa foto Marian Sterea

    Pescarii își croiesc drum printre sloiuri pentru a ajunge în largul lacului Razelm

    În lumina rasaritului, care se reflectă în apa inghețată, pescarii iși croiesc drum printre sloiuri pentru a ajunge în largul lacului Razelm. Brigada de pescuit este formată din cinci sau șase barci de lemn, toate legate între ele cu parâme.

    sursa foto Marian Sterea

    Sunt trase de o ambarcațiune cu motor spre zonele adânci ale lacului Razelm, acolo unde, în această perioadă, carasul, crapul sau fitofagul oferă adevărate spectacole deasupra apei.

    sursa foto Marian Sterea

    Cu fețele arse de razele înghețate ale soarelui, pescarii din Jurilovca folosesc în această perioadă o metodă tradițională de a depista bancurile de pește. În timp ce șalupa trage cele șase barci de lemn, cei mai experimentați pescari stau în picioare și lasă în apă vârful unei vâsle.

    Când bucata de lemn este lovită de „coada unui caras”, cel care conduce brigada dă semnalul. Bărcile de lemn formează un cerc perfect și sunt aruncate năvoadele în apă. Nea John, un lipovean get beget, se uită spre năvoadele aruncate, strigă în rușește spre colegi și apoi îmi spune care este planul pentru ziua de pescuit. „Ca la loz în plic! Dai de el, il iei, nu dai, nu-l iei!” Și apoi cu o voce gravă, strigă din nou spre colegi să fie atenți.

    sursa foto Marian Sterea

    Delta Dunării, o destinație turistică tot timpul anului

    Pentru mulți dintre voi, Delta Dunării este o destinație turistică doar din mai și poate până în octombrie. Pentru amatorii de pescuit, Delta are cu o totul altă însemnătate. Și totuși, comunitatea din Jurilovca încearcă să-i facă pe români să nu-și mai piardă orele în traficul de pe DN 1 și să-și lărgească orizontul atunci când vor să fugă într-o escapadă de weekend.

    sursa foto Marian Sterea

    Din București faceți aproape 4 ore cu mașina, cam cât veți pierde în traficul de pe DN1 dacă vă îndreptați spre munte. Sfatul meu este să vă luați totuși echipamentul de iarnă, mai puțin schiurile sau placa. Iată și câteva costuri :

    Casă tradițională- cazare, demipensiune, plimbare cu caiacul, cu bicicleta- 650 lei / persoană/ pe weekend

    Pensiune: cazare, trei mese, plimbare cu barca – 380/persoană/zi

    Hotel Plutitor: cazare, masă, taxa pescuit – 400 lei/persoană/ zi

    Grupurile (3-6 persoane) care vor să încerce și experiența alături de pescari vor plăti între 350 și 500 de lei/oră, iar tariful se modifică în functie de cât timp vreți să petreceți pe apă.

    Ce vă așteaptă după cele cinci ore de ger pătrunzator și o umezeală de îți intră în oase

    Iar dacă optați pentru experiența alături de pescari, la mal aveți posibilitatea de a vă lua un altfel de suvenir de Jurilovca. Oamenii deltei au înțeles că dacă nu se ajută nu vor răzbi și atunci peștele prins de pescari ajunge la cherhanaua locală. De aici vă puteți cumpăra pește pe care să-l afumați traditional tot la Jurilovca.

    sursa foto Marian Sterea

    Cătălin Balaban este cel care are grijă ca „suvenirul afumat” să se transforme într-o delicatesă. Folosește doar pește proaspăt pe care îl filetează, apoi îl pune la sărat, iar când bat clopotele bisericii de trei ori, bucata de crap intră în camera afumată cu rumeguș de cireș și butuci de viță de vie.

    sursa foto Marian Sterea

    Și dacă tot vi nu v-am convins să mergeți în Delta Dunării, vă spun doar atât! În această perioadă, în gospodăriile de la Jurilovca se aude sfârâitul carasului prăjit la gura sobei și freamătul crapului cu sare pus pe o tablă încinsă.

    sursa foto Marian Sterea

    Apasă play dacă vrei să descoperi mai multe despre comunitatea de la Jurilovca.

    Urmăreşte Funky Travel:


    Instagram


    Facebook

    Avatar
    Adrian Gorpin

    Lucrez de mai bine de 20 de ani în media. Am început la TV Neptun, iar 18 ani am lucrat la Pro Tv. În fiecare an, încerc să văd ce lucruri bune s-au făcut pe litoral, ce trebuie îndreptat şi dacă există modele pe care le putem urma. Funkytravel.ro este o „coală” digitală în care vei descoperi analize despre turism, interviuri cu oameni care lucrează în acestă industrie, ponturi de cazare, dar şi câteva dintre aventurile pe care le-am trăit