• Camere Live link="camereLive"
 • Programul ciclic al turistului la Marea Neagră

  Programul ciclic al turistului la Marea Neagră Funky Travel Blog Romania Analize Litoralul Romanesc
  0 Shares

  Cameră, plajă, plimbare pe faleză şi cam atât

  Turistul român îşi schimbă obiceiurile atunci când îşi petrece vacanţa pe litoralul autohton. Nu o spun eu! Este analiza făcută de cele mai mari agenţii de turism din Constanţa care vând vacanţe la Marea Neagră, dar şi în Turcia sau Grecia. Agenţiile de turism au încercat să afle de ce românii preferă în vacanţele din străinătate să cumpere excursii de o zi, iar atunci când ajung pe litoralul românesc îşi simplifică extrem de tare programul de concediu.

  Turistul român este „încuiat” când vine vorba de concediul la marea lui

  Raportul arată că cei mai mulţi dintre turişti văd concediul la Marea Neagră după următoarele coordonate :

  – prezenţa la micul dejun este obligatorie
  – cât mai multe ore de stat la plajă
  – obţinerea unui şezlong foarte aproape de mare
  – cină la o terasă sau la un fast food
  – plimbare pe faleză

  Posibilităţi de a evada din acest program „încuiat” sunt multe. Poţi da o fugă în Delta Dunării, ai la dispoziţie cetatea Histria şi sunt cel puţin patru crame care au programe de degustări de vinuri însoţite de preparate tradiţionale. Ca să nu mai spun că ai marea la picioare şi zeci de ambarcaţiuni de închiriat.

   

   

  Iniţial, am crezut că agenţiile nu ştiu să comunice aceste excursii de o zi şi atunci şi lipsa de clienţi. Mi-am dat seama că nu este aşa când am descoperit pliante şi panouri de informare în recepţiile tuturor hotelurilor. Am verificat apoi preţurile excursiilor de la noi şi ale celor din străinătate şi am descoperit că escapada de o zi în Delta Dunării, cu o cină inclusă, costă cât o plimbare de patru ore cu un vaporaş în Turcia. Am mers mai departe şi am scris aceste cuvinte pe google „excursii de o zi litoral”. Sunt aproximativ 119.000 de rezultate.

   

   

  „Turiştii străini sunt cei care ne cer excursii de o zi încă de la achiziţionarea vacanţei. Nici nu ne aşteptam altfel! Cu turiştii români este mai greu! În primul rând, nu vor să plătească pentru astfel de exeperienţe. Consideră că sunt la ei acasă şi că ar trebui să fie gratuită o astfel de excursie. Am încercat să includem în pachetul de vacanţă o vizită în Delta Dunării, dar ni s-a reproşat că le facem noi programul”, îmi explică managerul uneia dintre agenţii.

  Tipologia turiştilor în funcţie de staţiunea aleasă

  Sunt şi sute de turişti români care aleg să plece într-o călătorie de o zi. Procentul este mic dacă ne raportăm doar la numărul oficial de locuri de cazare de pe litoral – 93.000. „Sunt cei care vin în vacanţă în sudul litoralului, familişti. Pentru mulţi este o modalitate de a schimba programul copiilor, dar şi pentru a le dezvolta acestora instinctul de explorare. Vorbesc de turiştii din Neptun, Jupiter, Venus şi Saturn”, mai spune unul dintre cei care a comandat studiul. Mă uit pe statistica realizată pentru acest sezon estival şi văd că în dreptul staţiunii Eforie Nord nu apare nici măcar un turist care a solicitat o astfel de escapadă. „Vor un mic dejun copios, plajă şi atât”

   


  Ajungem şi la zona de nord a litoralului, în staţiunea Mamaia. Aici profilul turistului se schimbă cu totul în raportul agenţiilor. De ani buni este o ruptură deja vizibilă între cei care aleg sudul staţiunii Mamaia şi nordul acesteia. Turiştii care aleg hotelurile de două stele din sudul staţiunii se interesează de distanţa faţă de satul de vacanţă plin cu tiribombe şi de parcul acvatic. Nu îi intereseaza nimic altceva! Spre centrul şi nordul staţiunii apar solicitări de a merge în Delta Dunării de la cupluri tinere, de maximum 35 de ani. Cu cât ne avântăm mai spre nord, cererile de excursii dispar, dar apar solicitările pentru rezervarea unor mese la cluburi.

  Adrian Gorpin

  Lucrez de mai bine de 20 de ani în media. Am început la TV Neptun, iar de 15 ani lucrez la Pro Tv. În fiecare an, încerc să văd ce lucruri bune s-au făcut pe litoral, ce trebuie îndreptat şi dacă există modele pe care le putem urma. Funkytravel.ro este o „coală” digitală în care vei descoperi analize despre turism, interviuri cu oameni care lucrează în acestă industrie, ponturi de cazare, dar şi câteva dintre aventurile pe care le-am trăit

  Vrei să rămâi la curent cu ultimele noutăți de pe litoral?
  Abonează-te la newsletter!

  Află cele mai recente vești, informații, tips-uri, știri de actualitate și noutăți de la malul mării. Cele mai bune ponturi de cazare, coduri de reducere pentru vacanțe și informații verificate despre turism.  One Comment

  1. CristiX

   Adrian, desi datele prezentate de tine par reale concluziile tale sunt cel putin hilare.
   1. Delta Dunarii nu este un obiectiv de o zi atat timp cat distanta pana la el este de 4-6 ore cu masina. Deci da, turistii straini (care vin de la distanta mare) aleg excursia de 1 (una) zi in delta.
   2. Mamaia este o statiune pentru oamenii cu o anumita situatie finaniciara, deci, ce sa vezi, exista diferente in comportament.
   3. Profilul consumatorului de Mamaia este de obicei fara copii, fata de cei care merg in sud, deci alt program functie de varsta copilului.
   4. Daca ai niste date concrete de mic dejun si numar de ore pe plaja, te rog sa le impartasesti pentru ca din punctul meu de vedere un turist se va comporta la fel in aceste 2 aspecte indiferent de tara.
   Multumesc pentru timpul acordat.

  Lasă un răspuns

  Schi Austria

  Abonează-te la Newsletter!

   

  Află cele mai bune ponturi de cazare, coduri de reducere pentru vacanțe și informații verificate despre turism.

  Felicitări, te-ai abonat cu succes! Vei primi curând informații de la echipa Funky Travel!